četrtek, 29. januar 2009

Jest pa vem zakaj je zaprta knjižnica v Cerkljah

Včeraj je bil župan Čebulj javno vprašan, zakaj je knjižnica v Cerkljah zaprta ...
odgovoril je, da o tem ne ve ničesar.

Za pojasnilo sem poprosil še direktorja OK Kranj, ki pa situacijo dobro pozna in jo je (izčrpno) opisal, ..., citiram:

Problemi z ogrevanjem izposojevališča Cerklje trajajo že dalj časa. Že v začetku leta 2006 (!) smo opozorili, da so prostori neustrezno ogrevani. Temperatura je ob začetku dela bila tudi pod 10 st. C. Prosili smo župana, da ogrevanje občina uredi, saj po pogodbi občina zagotavlja knjižnici ogrevanje. Župan ni ukrepal.
Letos je bilo zaradi nizkih zunanjih temperatur v prostoru knjižnice še hladneje. Osebno sem 8.1. 2009 obiskal izposojevališče in ugotovil, da je temperatura v prostoru 6 st. C. Knjižnico smo zato zaprli, župana pa naslednji dan tudi obvestili, da smo naročili strokovni pregled ogrevalnih naprav in zaprosili za strokovno mnenje o možnih rešitvah. Ta mnenja smo 10. 1. in 13. 1. tudi dobili ter župana z njimi seznanili. V tem strokovnem mnenju je med drugim navedeno, da so obstoječe ogrevalne naprave neprimerne za ogrevanje, pa tudi, da obstaja nevarnost požara ob neprekinjenem delovanju.
Knjižnica ne more ogrevati prostorov izven obratovalnih ur izposojevališča, brez prisotnosti zaposlenih. Dodatne prisotnosti delavca knjižnice, ki bi skrbel, da v času izven obratobvalnih ur ne bi prišlo do požara pa knjižnica ne bo organizirala. Sredstva, ki jih zagotavlja občina Cerklje na Gorenjskem namreč po državnem pravilniku ne zadoščajo niti za plačilo stroškov dela v času rednih obratovalnih ur.
Prilagamo dopisa, strokovno mnenje in predračun za ureditev ogrevanja. Poslali smo jih 9.1. in 14.1.2009. Nanje do danes s strani župana ni smo prejeli nobenega odgovora.
Iz navedenega izhaja, da je župan bil tekoče in dobro seznanjen z nastalo situacijo.
Lepo vas pozdravljam,
Viljem Leban, direktor

cccc, g. župan, ccccc, ............

4 komentarji:

  1. Novico bomo povzeli tudi na Biblioblogu, kjer bomo zahtevali uradne odgovore od vseh vpletenih. Upam, da bomo lahko združili moči pri reševanju problematike. Morda veste, v katerih medijih se je novica še pojavila?

    OdgovoriIzbriši
  2. Na Biblioblogu smo objavili odgovore ustreznih strokovnih organizacij.

    OdgovoriIzbriši