ponedeljek, 31. avgust 2009

Pa poglej, še malo v Oglej!







































Kako prijetno preživeti dan, še posebej za tiste, ki jim je grška Meteora predaleč: Oglej

Navigacija: Sežana – Fernetiči – Opčine – Tržič (Monfalcone) – Gradež ali Oglej – via Trst – Marimare – Trst – Opčine – Fernetiči, cca. 350 km

Gradež
Otok sonca z bogato kopališko tradicijo, since 452 , v cajtih Avstro – Ogrske je bil menda v top 3 kopališč (Portorož, Opatija), danes centralna mivkasta plaža z miljon senčniki. Zanimiva je cesta proti Ogleju, ker jo dobesedno obliva morje.

Oglej
Prva rimska kolonija že 181 preden so šteli, do V. stoletja nato eno najbogatejših, gosto naseljenih in priljubljenih mest severne makaronije.

Danes vidni ostanki imperija vsepovsod: izkopavanj je toliko, da se jih počasi naveličaš. Ob vstopu v mesto najprej forum za izmenjavo mnenj v živo, malo naprej rečno pristanišče iz I. stoletja v časih ko je bilo reke Nadiže še precej, precej skupaj.

Ostanki tlaka rimskih vil, z izjemnimi mozaiki, kar prosto na travniku.

Oglejska bazilika s slovitim talnim mozaikom iz IV. stoletja, izjemno ohranjenim zgolj zaradi človeške budalištine, vmes so nasuli že meter materiala čezenj, očitno nekomu poden ni bil všeč. Odkopan šele v 1909. Sprehod po pleksi pomolih, opazovanje res zanimivih mozaičnih podob: boj petelina z želvo, nekaj portretov, prizor ribolova, ...

Miramare
Max Habsburški si je zaželel in dobil pravi pravljični grad, zgrajen v letih 1856 in 1860. Od blizu sicer ni tako snežno bel, kot izgleda od daleč, a je u piko s številnimi detajli.

Skupaj z velikim, urejenim parkom s številnimi kipi in kipci in lastnim kopališčem, ki pa si ga je gospa nekož poželela zgolj zase, vse do danes.

1 komentar: