sreda, 7. januar 2009

S katero bitko se lahko pohvalmo?

V Srbiji, ki jo jest poznam (Mačva, Šabac z okolico) se dobro je in pije, vsaj po teh vaseh, ki dajo veliko na slave i preslave, to kar mi poznamo kokr "smn", s tem, da ima poleg vaškega svetnika, tam svojega svetnika tudi vsaka hiša.
In pridejo rođaci (isto kokr pr ns, najraje tisti, ki žvijo v mestih) in se pije rakijca (dvakrat pečena, od 22 gradi), zraven gre fino pečenje od jagnjeta i praseta, ki so ga začeli rediti samo zato, ker so jim turčini ob vpadih zmerej vse jarce pobral/požrl, praseta pa banda muslimanska ne je!
Spiješ eno, dve, može još jedna? Može, ... in naprej, do tistih zadnjih: "Samo, da se pokrije dno!"
In pol smo pa zmerej bl prjatli in se kolektivno zanimamo eden za drugega. In ponosni, ...
Mi na EU, ...
... Balkan še dobro ve, da smo predsedovali v času, ko so dobivali nove sosede, domačini pa na Kosovsko bitko, kjer so se na Vidov dan udarili s turčini, ki jih je blo od 2 do 100 krat več (odvisno od pripovedovalca). Živo razlagajo, kako je Milo Kobilić prišel v turški tabor z ukano in razparal Murata od spodaj navzgor, tko počrez. Pol so jih nabil ko ..., a tisto je že manj zanimivo.
In gruntam na kero bitko smo pa ponosni slovenci? Neretva, Sutjeska ("Tifusarji, naprijed!"), una, kjer je nemški ovčar pred kuglo rešil tovariša Titeja, ..., čas je božični, zato se spomnim na Rudolfa, Maistra, prvega slovenskega generala, ki je bil dec, ki je zrihtou, da je slovenska Štajerska, da je slovensko Prekmurje in del Koroške. Ker banda je mela druge načrte!
Rudolf Maister »Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko!« (Znamenite besede takrat še majorja Rudolfa Maistra, zjutraj, 1. Listopada 1918, v Meljski vojašnici v Mariboru) Tega dne smo dobili prvega generala slovenske vojske!
Pa še pesnik je biu, ...
Mladi! Da ste pripravljeni:meča ne dajte nikoli iz desnice,naše pravice nikoli iz zenice!
Vranec naj zoblje osedlan,da se kot strela zaprašitein prevalite lažnike kamnite,
ko se ukreše – vaš dan.
Bratje stražarji – pozdravljeni!

2 komentarja:

  1. ja baje bojo zdej , za jačanje ponosnega domoljubnega duha, v ljubljanski živalski vrt na ogled postavili karantanskega panterja. pa nej pride kdo če upa!

    OdgovoriIzbriši